Αυτοκίνητο 1900-2010 110 χρόνια ιστορίας…

Ο εικοστός αιώνας ήταν αναμφίβολα ένας αιώνας με περίοδο ανελέητης επιτάχυνσης.
έγιναν τρομερά γεγονότα μέσα σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα.
Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι,ανυπολόγιστα ποσά ενέργειας χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή αγαθών, ο άνθρωπος περπάτησε στο φεγγάρι μα υπήρξε αφάνταστα σκληρός τόσο απέναντι στο συνάνθρωπο όσο και στο περιβάλλον.
Ποτέ στο παρελθόν η φύση δεν δέχτηκε τόσο βαριά και αλόγιστα χτυπήματα αυτή ήταν η μία πλευρά του νομίσματος…
Όμως στην αντίπερα όχθη του ανθρώπινου νού υπήρχε η δίψα για ευφυία, δημιουργικότητα, και εργατικότητα που γνώρισαν της μέγιστες τιμές αλλα το αποτέλεσμα συχνά ήταν απογοητευτικό γιατί εξίσου συχνά μετά απο κάτι μεγαλειώδες ακολουθούσε κάτι το ελεεινό και αυτό διότι ο άνθρωπος φάνηκε ολότελα ανώριμος ώς διαχειριστής της εξουσίας.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα η παρουσία του αυτοκινήτου στην υδρόγειο υπήρξε σημαντική εκρηκτική ρυπογόνα και τελικά καταλυτική.
Εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν κολοσιαίοι κύκλοι παραγωγής παρατηρήθηκαν και το αγαθό αυτό κύλησε σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μα και μην ξεχνάμε πως κύλησε και 300000 χλμ. μακριά στο φυσικό του δορυφόρο!.
Σκόρπισε απλόχερα τη χαρά της ελεύθερης μετακίνησης σε δισεκατομμύρια πολίτες του κόσμου αλλά δημιούργησε και ασφυκτική αίσθηση των μεγαλουπόλεων που υποφέρουν τώρα από τόνους εκλυόμενων καυσαερίων.
Η αυτοκινητοβιομηχανία ώς γνήσια ανθρώπινη επινόηση μιμήθηκε απόλυτα το χαρακτήρα του δημιουργού της.
Κινήθηκε σε όλη την κλίμακα της εξαίρετης δημιουργικότητας της λαμπρής ιδέας της ξεχωριστής επινόησης αλλά όμως δυστηχώς δέν μπόρεσε να ξεφύγει απο την επιπολαιότητα την αλόγιστη εμπορευματοποίηση και την πλήρη αδιαφορία για το περιβάλλον.
Ας ελπίσουμε πως τον αιώνα που διανύουμε τα τεχνολογικά βήματα που έχουν γίνει για την προστασία του περιβάλλοντος ο άνθρωπος να διαχειριστεί την αυτοκίνηση με περισσότερη λογική και ευαισθησία.

Γιώργος Μ.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: